Alergie

Alergie pokarmowe u niemowląt i dzieci

Alergia pokarmowa to bardzo często diagnozowana przypadłość, która dotknąć może osoby w każdym wieku, jednak najczęściej rozpoznawana jest u niemowląt i małych dzieci. Alergie pokarmowe pojawiają się na skutek kontaktu z nowymi pokarmami, których w okresie niemowlęcym dziecko poznaje bardzo dużo. Alergia u niemowlaka może rozwinąć się w odpowiedzi na niemal każdy alergen, dlatego tak ważne jest stopniowe wprowadzanie nowych pokarmów oraz baczna obserwacja malucha.

Alergia pokarmowa u niemowlaka

Alergia na antygeny dostarczane z pokarmami mogą objawiać się już od pierwszych dni życia, co wynika z kontaktu ze sztucznymi mieszankami mlecznymi, ale także alergenami dostarczanymi wraz z naturalnym pokarmem mamy. Niedojrzały układ pokarmowy nie radzi sobie niekiedy z inaktywacją niektórych alergenów, co skutkuje nasiloną reakcją układu odpornościowego. Efektem tego jest alergia pokarmowa, która definiowana jest jako pojawienie się określonych objawów chorobowych, zbieżnych czasowo ze spożyciem danego pokarmu i mających charakter nawrotowy. Alergia pokarmowa u dzieci i niemowląt najczęściej dotyczy produktów pochodzenia zwierzęcego: mleka i jego przetworów, białka jaj kurzego i ryb. Zdarzają się ponadto uczulenia na orzechy, truskawki, cytrusy czy zboża.

Alergia u niemowlaka najczęściej objawia się wysypką na buzi, która może występować także w okolicy zgięć łokciowych i podkolanowych. Ponadto skóra na ciele jest podrażniona, sucha i łuszcząca się. Występują także śluzowe biegunki, kolki czy częste ulewanie.

Alergia pokarmowa u dzieci

Jeśli na wczesnym etapie życia nie została rozpoznana alergia pokarmowa, w późniejszym okresie alergia może objawiać się pod postacią atopowego zapalenia skóry czy alergicznego nieżytu nosa, a nawet astmy. Pojawienie się niepokojących objawów u dziecka wymaga wykonania badań diagnostycznych. U dzieci w każdym wieku można oznaczać stężenie specyficznych IgE, zaś u dzieci powyżej 3 roku życia – alergiczne testy skórne. Umożliwi to precyzyjne określenie alergenu i jego eliminację z diety.